Více o vraku pašerácké lodě na umělecké výstavě v Benátkách a jeho švýcarském umělci z Islandu

barca2 Vrak lodě migrantů při převozu na Biennale 2019 (foto Twitter)

Umění je dnes i převoz vraku z jednoho místa na druhé?

Ze Sicílie, z města Augusta, byl v květnu přivezen do Benátek na uměleckou výstavu Biennale 2019 vrak lodě migrantů. Sice již nějaká ta zpráva o tomto díle proběhla, ale ne o všech aspektech okolo tohoto  vraku a švýcarského umělce …

Připomínka: potopení, kdy a kde

Lybijská loď se potopila 18. dubna 2015 s více než 700 migranty v Sicilském kanálu 96 km od libyjského pobřeží a 193 km na jih od ostrova Lampedusa. Stalo se to po tom, co se tato pašerácká loď srazila s portugalskou nákladní lodí, která je chtěla zachraňovat.  Jen 28 osob přežilo. Mezi přeživšími byl i „kapitán“ plavidla, 27letý Tunisan Mohamed Ali Malek, odsouzený na 18 let za několikanásobné zabití, ztroskotání lodi, včetně napomáhání nelegální imigraci a jeho 25letý “plavčík”, Syřan Mahmud Bikhit, který byl souzený pouze za napomáhání nelegální imigraci a vyfasoval 5 let. Oba navíc dostali sankci 9 milionů eur, které samozřejmé nikdy nesplatí.  V roce 2016 dle nařízení Renziho vlády byl tento vrak vyzdvižen z hlubin moře.

malek.jpgOdsouzení Tunisan Mohamed Ali a Syřan Mahmud Bikhit (foto Fb)

Tato loď  “tragédie migrantů” má prý v Benátkách “VZBUDIT SVĚDOMÍ”.

Na 58. výstavě “Biennale di Venezia” se tedy “utábořila” v povodí Arsenalu modrá silueta libyjské rybářské lodě, která se potopila 18. dubna 2015 v Sicilském kanálu, na které zahynuli stovky lidí. Aby se mohl vrak do Benátek ze Sicílie odvézt, muselo se překonat řadu byrokratických překážek. Tato jednání vyvrcholila další tragédií. Sebastiano Tusa, archeolog a Regionální radní pro kulturní dědictví a sicilskou identitu, který se při získávání povolení pro transport vraku hodně angažoval, zemřel v troskách boeingu 737 MAX, který se 10. března zřítil v Etiopii. Povolení dokázal zajistit ještě před jeho, bohužel poslední cestou.

barca1.png Místo expozice v areálu Arsenale (Foto Twitter)

Vrak má být symbolem úmrtí na moři

Modrý vrak byl převezen ze Sicílie do obchodního přístavu v Benátkách. Tam byl přepravovanán lodí „Angelo B.“ V obchodním přístavu byl posléze svěřen člunu, který vrak odvezl do povodí bývalé benátské továrny na lodě. Teď se vrak nazývá „Barca Nostra“, což znamená “Naše loď, “ tak ji pokřtil švýcarský umělec Christoph Böchel, tvůrce projektu, na který mu dal okamžitý souhlas Ralph Rugoff, kurátor výstavy. 

https://www.labiennale.org/it/arte/2019/partecipanti/christoph-b%C3%BCchel

Christoph Böchel je ten “umělec” co v roce 2015 na této Benátské výstavě TRANSFORMOVAL jeden KOSTEL na MEŠITU !!!

V pátek 8. května 2015 byl slavnostně otevřen Islandský pavilon výstavy Biennale: uvnitř kostela Santa Maria della Misericordia, ve čtvrti Cannaregio, švýcarský umělec, žijící na Islandu, vytvořil mešitu!

Tento “umělec” chtěl prý tímto upozornit na rostoucí islamofobii a jelikož i velký koberec v kostele splňoval podmínku správného směru k Mekce, tak měly mít Benátky na celou dobu trvání „Kultovní místo věnované islámu.“

Samozřejmě to vyvolalo patřičné pobouření občanů. Obec se hájila tím, že prý neschválila žádné místo náboženského uctívání, ale pouze umělecké dílo. Hranice mezi uměním a realitou je ovšem v tomto případě velice pomíjivá. Byla to mešita v každém směru. Vedle dveří byl formulář pro registraci u islámské komunity, harmonogram bohoslužeb, košík na almužny. Před motlitbou se pokládali boty na police, ženy si zakrývali hlavy. Muslimská komunita doufala, že po završení výstavy mešita bude i nadále fungovat. 

moschea ve.png

Kostel Santa Maria della Misericordia je od roku 1973 privátním majetkem, slouží pouze jako depozitář  významné kulturné památky a proběhl v něm obřad Odsvěcení (neboli dekonsekrace).

Každopádně po tom co toto umělecké dílo začala ihned muslimská komunita aktivně využívat ke svým modlitbám, nebyli dodrženy hygienické podmínky, počet osob převyšoval bezpečnostní normy a po mnohočetném napomenutí, dne 22 května 2015 prefektura expozici dočasně uzavřela. Provozovatelé dostali 60 dní na nápravu a na zařízení příslušných povolení. Islandský pavilon nakonec zůstal uzavřen a starosta Luigi Brugnaro jej označil za „špatnou iniciativu, která nebere v úvahu cítění lidí v Benátkách“.

http://www.veneziatoday.it/cronaca/biennale-chiesa-trasformata-in-moschea.html

https://video.ilgazzettino.it/nordest/la_chiesa_trasformata_moschea_la_biennale-164960.html

Co bude s uměleckým dílem “Barca nostra“ dál?

Před několika týdny se Ministerstvo obrany rozhodlo darovat plavidlo městu Augusta, aby mohlo zřídit „Zahradu vzpomínek“, kterou navrhl výbor 18. dubna, spontánní hnutí zřízeno k památce této tragédie. Na konci benátského bienále, které se uzavře 24. listopadu, bude vrak přiveden zpět do města Augusta a bude umístěn v “Zahradě vzpomínek” (v originále il Giardino della Memoria), jako kolektivní památka týkající se dramatu migrace.  Za tuto “památku” Stát zaplatil vice než 10 milionů eur! Ptáte se proč?

Historie: Vytažení vraku z hlubin moře

Po vyzdvižení z v hloubky 350 metrů, to je od června 2016, se člun nacházel na molu Nato u vojenského námořnictva v Augustě, kde byl přepraven po složité operaci, nařízenou tehdejším premierem Renzim, která stála více než 10 milionů eur. Na tomto molu došlo také  k vytažení a velmi komplikované práci na identifikaci stovek mrtvol uvízlích v trupu lodi. O významu této finančně nákladné operace, kterou si prosadila bývalá vláda po více než roce od potopení plavidla s nelegálními migranty si každý pomyslete své. Nicméně mnoho občanů si myslí, že umění je něco jiného než převoz vraku z jednoho místa na druhé, o to víc, když obrovská částka na jeho vytažení byla, dle mínění široké veřejnosti ukradena daňovým poplatníkům, kdežto výstava Biennale je naopak financována veřejností.

V každém případě nešlo o soucit, ale o politickou manipulaci. Se vším respektem k  utonulým lidem, které pašeráci posílají na moře riskovat životy, neziskovkové lodě svojí přítomností tento obchod s lidmi podporují. Nový rozšířený “ Salviniho” Bezpečnostní dekret (Decreto di sicurezza Bis) řeší prepotentní chování privátních lodí na palubě s nelegálními migranty vysokými pokutami, až do výše 50.000 eur.

http://www.veneziatoday.it/attualita/barca-migranti-morti-biennale-venezia-2019.html

Lascia un commento