Neziskovka ukradla libyjské hlídce migranty 12 mil od africké pevniny

migr yt.png

Loď Alex, 18 metrová plachetnice italské neziskovky vytvořené ze sociálních center – Mediterranea Saving Humans – (11 členů posádky na palubě) naložila 12 mil od Libyjského pobřeží 54 osob.

Poznámka: Naložili osoby, bez toho, aby měli prostředky a technické vybavení (wc např.) pro tolik osob. Kdyby chtěli, mohli čekat u člunu (člun je vidět ve videu v celistvém stavu) než přijede pomoc, tak jak to ukládá námořní řád. U nedaleké petrolejové věže byli velké lodě a libyjská hlídka již byla na cestě …

Neziskovka volá operační sál Pobřežní stráže v Římě s žádostí o pokyny. Odpověď je jasná: ponechte zásah libyjským hlídkovým člunům. To ovšem neziskovka odmítá, protože tato země je ve válce, kde jsou záchytná střediska bombardována.

Poznámka: jakto, že neprchají žádní Libyjci z té války? Kde jsou ty davy Libyjců prchajících před válkou do Evropy? Bylo by velmi zajímavé vědět, kdo to záchytné centrum s migranty opravdu takto načasovaně bombardoval (zatím se to vyšetřuje).  Zrovna, když se soudně projednával případ Sea Watch, kdy “německá pašeračka nelegálních migrantů odmítla přijet s migranty do libyjského přístavu … a na moře vyjeli další neziskovky … Čluny by nebyli od pašeráků na moře vytaženy nebo by nevyjeli, kdyby tam neziskovky nebyli. V každém případě je hned vedle Tunisko!

Takže co se stalo dál?

Mediterranea Saving Humans s migranty na palubě prchala z libyjské SAR zóny před hlídkovým člunem, který je dlouho pronásledoval, když neuposlechli výzvu k zastavení a upozornění, že se nacházejí v zóně jejich pravomoci.

04.07.2017 Deník La Repubblica publikoval video s nahraným rozhovorem se spoluvlastníkem neziskovky Mediterranea Saving Humans, kde se chlubí tím jak Libyjcům ujeli :

„Libyi nepovažujeme za bezpečné útočiště. Je to trestný čin, odvézt zpátky do válečné země ty, kteří z této země utíkají. S lodí Alex Mediterranea jsme na moři naložili 54 lidí, naštěstí předtím, než stačil zasáhnout libyjský hlídkový člun, který nám přikázal abychom se zastavili. Neuposlechli jsme a přivezeme ty lidi do nejbližšího bezpečného přístavu.“

Takto Alessandro Metz, spoluvlastník neziskovky Mediterranea Saving Humans, když hovořil o poslední záchraně lodi italských dobrovolníků (ze sociálních center) v libyjské tzv. pátrací a záchranné zóně(SAR).

rai video gommone prt sc.png

Ministr vnitra Matteo Salvini doporučil k vyložení Tunisko?

„Přečtěte si mezinárodní úmluvy, nejbližší bezpečný přístav, pokud jde o nás, je Lampedusa. Tunisko není součástí úmluv, nemá žádnou oblast SAR a pro nás to není bezpečný přístav,“ odpověděl Alessandro Metz.

Poznámka: takže to obrovské množství turistů, kteří tam jezdí každoročně na dovolenou není známkou bezpečné země? Tunisko nemůže nepřijmout uprchlíky. Problém je v tom, že většina osob jsou v tom lepším případě ekonomičtí migranti …

Salvini prohlásil:

„Pokud se NNO Mediterranea opravdu zajímá o záchranu imigrantů, pak se loď Alex vydá do nejbližšího bezpečného přístavu, který je v Tunisku ve srovnání s Lampedusou.“

Stále deník La Repubblika publikoval video pořízené z neziskovkové plachetnice, kde je vidět i libyjská hlídka, kterou neuposlechli a která přijela jen pár minut po nich. Všimněte si také, že člun, na kterém jsou migranti, je v celistvém stavu a nafouknutý.

Tweet odeslaný ve 21:30 neziskovkou:

„Loď Alex #Mediterranea míří na sever, již mimo oblast Libyjské SAR. Požádali jsme ITMRCC Řím (operační sál Pobřežní stráže) o naléhavé přidělení #Lampedusa jako nejbližšího bezpečného přístavu pro 54 lidí na palubě.“

V 5:17 se ozvalo Maltské záchranné koordinační centrum a nabídlo jako „gesto dobré vůle“ maltské vlády, nechat vystoupit na Maltě migranty z lodě Alex (Mediterranea). Na to NNO Mediterranea odpověděla:

„Vzhledem k charakteristice plavidla a k psychofyzickému stavu lidí na palubě, loď není schopna čelit cestě na Maltu. Můžeme eventuálně nechat trosečníky převézt na maltské hlídkové lodi nebo italskou pobřežní stráží.“

ordinanza.jpg

Salviniho vyhláška

Před úsvitem byla neziskovce doručena 5 stránková vyhláška o uzavření přístavů.

Neziskovka Mediterranea tento zákaz italského ministerstva zpochybnila, protože jejich loď prý zachránila lidi na moři. Nadále na sociálních sítích žebrají o příspěvky, aby si mohli koupit větší loď, vhodnou pro převoz většího počtu migrantů.

Salvini na Fb v 8:26 ráno prohlásil:

„Maltské námořní úřady daly lodi “sociálních center” instrukce, aby zamířili do přístavu Valletta, kde budou moci přistát. Neuvěřitelně, neziskovka odmítá na Maltu odjet, do bezpečné evropské země! V současné době stojí ve Středozemním moři, vedle lodě španělské neziskovky, protože dnes v noci jsme předali zákaz vstupu do italských vod. Pokud neodcestují na Maltu, tak je jasné, že to bude ještě další akt neposlušnosti, násilí a pirátství: nevzdám se!“

Poznámka: takže oni si budou ještě vybírat a vypadá to, že jsou skoro naštvaní, že se nabídla Malta !!! Takto nemohou dost dobře uskutečnit ZÁMĚRNÝ POLITICKÝ TLAK NA MINISTRA VNITRA SALVINIHO !!!

66192496_393098741311356_1464716712749301760_n.jpg

Celé dopoledne neziskovka fňukala, že si pro migranty nikdo nejede. Přitom dohoda s Maltou o převzetí těchto migrantů již byla uzavřena. V souladu s uvedenou dohodou by měla Itálie převzít stejný počet migrantů z Malty.

Po 15 hodině, po lékařské prohlídce, bylo evakuováno 13 osob – zejména ženy a děti.

Na palubě byla přítomna novinářka Angela Caponnetto z Rai News24 a ta informovala tiskovou agenturu Agi o přítomnosti množství případů svrabu, vší a infekcí na palubě.

Poznámka: Zbytek 41 osob na palubě má odjet na Maltu … Mediterranea Saving Humans po tom co přijela od Libyjského pobřeží až k Lampeduse tvrdí, že na Maltu nedokáže dojet !?!

Mezitím se blíží loď Alan Kurdi, patřící německé neziskovce Sea Eye s 65 migranty na palubě, které naložila za podezřelých okolností … to už je ale příští příběh …

navig.png
Některé zdroje:
http://www.ilgiornale.it/news/cronache/evacuati-13-migranti-alex-ecco-laccordo-italia-e-malta-1721814.html
http://www.ilgiornale.it/news/cronache/evacuati-13-migranti-alex-ecco-laccordo-italia-e-malta-1721814.html
http://www.ansa.it/sito/notizie/cronaca/2019/07/05/mediterranea-vicino-lampedusa-stop_44a38aa3-9077-46b5-a647-0e01b6b438d1.html

Lascia un commento